" />

" />Asperges | Aspergesoep

Asperges

De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Deze scheuten worden gezien als de asperge en zijn eetbaar. De aspergeplant is lid van de leliefamilie waartoe ook knoflook, ui en prei toe behoren.

Witte, groene en paarse asperges

Er bestaan 3 soorten asperges. Namelijk witte, groene en paarse asperges. De witte asperges komen hoofdzakelijk voor in Noordwest-Europa en zijn onder de grond gegroeid. Hierdoor hebben zij weinig licht gezien waardoor ze een lichte kleur hebben. Witte asperges worden in Nederland ook wel het witte goud genoemd. Belangrijke streken in Nederland waar de asperge wordt geteeld, zijn de Limburgse, Brabantse en Sallandse zandgronden.

aspergesWitte asperges zijn meestal te koop als gewone asperges A (kwaliteitsklasse 1 – van 16 tot 20 mm. dik) en dikke asperges AA (kwaliteitsklasse 1 – van 20 tot 28 mm. dik).

In zuidelijke landen zijn de groene asperges meer bekend. Deze hebben meer licht gezien waardoor ze een groenige kleur van de zon hebben gekregen.

Paarse asperges zijn een nicheproduct en daardoor zeer beperkt beschikbaar. De paarse kleur is afkomstig van het anthocyaan pigment. Paarse asperges zijn zoeter dan andere asperges doordat ze een  20% hogere suikergehalte hebben dan groene asperges. Paarse asperges hoeven niet geschild te worden. Behoudens de kleur is dat een van de belangrijkste verschillen met groene en witte asperges.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen in Nederland is redelijk kort en afhankelijk van de temperatuur. Het seizoen begint meestal rond eind februari of begin maart afhankelijk van de temperatuur. Het oogsten of steken van de asperges begint traditioneel de tweede donderdag van april en loopt tot ongeveer 24 juni.

Tijdens het aspergeseizoen komen de Nederlandse asperges beschikbaar. Buiten het aspergeseizoen zijn ook asperges beschikbaar maar dan heb je wel te maken met buitenlandse asperges. Met name uit Italië en Peru. Je ziet dan veel groene asperges en een enkele keer witte of paarse asperges.

 

Asperges kopen

Nederlandse asperges zijn eigenlijk alleen beschikbaar tijdens het aspergeseizoen. Buiten het seizoen vindt je buitenlandse asperges in de winkels. Asperges kan je kopen in bijna elke supermarkt of groentewinkel.

Als je asperges koopt dan moeten het natuurlijk wel verse asperges zijn. Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met verse asperges? Dat is eigenlijk heel simpel.

Je weet dat asperges vers zijn als:

  • Als de stelen een glanzige kleur hebben
  • Als er geen bruine vlekken op de asperges zitten
  • Ze nog een beetje hard zijn
  • Als de onderkant niet is ingedroogd.

 

Asperges bewaren

Als je de asperges eenmaal hebt gekocht dan is het natuurlijk ook van belang om deze zo goed mogelijk te bewaren. Immers je wilt het niet hebben dat de asperges al snel verrot zijn. Om asperges goed te kunnen bewaren dien je het volgende te doen:

  • Asperges in de koelkast bewaren. Asperges kan je heel goed in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de asperges goed nat blijven zijn. Wikkel ze daarom in een vochtige doek en leg ze daarna op een recht bord. Als de asperges namelijk uitdrogen verliezen ze hun smaak.
  • Groene en paarse asperges kan je het beste bewaren in een open plastic zak. Dat hoeft niet speciaal in de koelkast bewaard te worden.
  • Asperges kan je ook goed invriezen. Maar omdat te doen moeten de asperges wel eerst geschild worden. Zodra ze geschild zijn kan je ze bewaren in een gesloten diepvrieszak. Deze kan dan in de vriezer gelegd worden waarna ze 4 tot 6 maanden bewaard kunnen blijven. Houdt er wel rekening mee dat de smaak iets anders zal zijn. Asperges zijn namelijk vers het allerlekkerst.

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2013 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: