" />

" /> Asperge recepten | Aspergesoep

Asperge recepten

Er zijn heel veel verschillende soorten recepten te maken met asperges. Dat komt doordat de asperge van oorsprong een groente is die eenvoudig in te passen is in veel recepten.

Het meest bekende asperge recept in Nederland is wel de gekookte asperges met ham, ei en een botersaus. Dit is voor heel veel mensen een waar geschenk om te eten. Het wordt daarom niet voor niets ook wel het witte goud genoemd. Helaas kan je dit recept eigenlijk maar enkele weken in het jaar eten doordat Hollandse asperges alleen in het aspergeseizoen beschikbaar zijn. Buiten het aspergeseizoen zijn ook nog wel asperges verkrijgbaar maar deze komen dan uit het buitenland. De asperges zijn dan groen of paars van kleur. Een enkele keer heb je witte asperges maar deze zijn qua kwaliteit en smaak minder dan de Hollandse asperges.

asperges hollandaiseEen heerlijk asperge recept naast de aspergesoep zijn asperges met Hollandaise saus, ham en ei. Dit is een perfect hoofdgerecht om te eten tijdens het aspergeseizoen. Het is een recept voor 6 personen en heeft slechts 445 kcal voedingswaarde. Het recept kan binnen 40 minuten op tafel staan. Gebruik voor de ingrediënten natuurlijk altijd verse ingrediënten. De ingrediënten kan je halen bij nagenoeg elke Nederlandse supermarkt.

 

 

 

 

Ingrediënten asperges met Hollandaise saus, ham en ei

  • 2 kilo witte asperges
  • 160 gram boter
  • 6 kleine aardappelen
  • 6 eieren
  • 20 milliliter balsamicoazijn
  • 180 milliliter witte wijn
  • 6 plakken achterham

 

Bereiding asperges met Hollandaise saus, ham en ei

  1. Was de asperges goed schoon onder de kraan en schil deze goed schoon.
  2. Was ook de aardappelen onder de kraan en schil deze ook goed schoon.
  3. Zet een grote pan met water op het vuur en kook hierin de aardappelen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Ze moeten nog een klein beetje hard zijn. Voeg een klein klontje boter aan de aardappelen toe om deze smeuïg te maken.
  4. Kook de asperges in een speciale aspergepan zodat de goed gekookt worden maar wel hard, en heel belangrijk, en heel blijven.
  5. Kook 3 eieren in een pannetje hard.
  6. Split de rest van de eieren in een ander pannetjes en zet deze op een laag vuurtje tezamen met de boter, balsamicoazijn en witte wijn. Maak hierin een lichte saus.
  7. Zodra de asperges en aardappelen klaar zijn leg je deze op een bord en strooi je daarover wat ei met saus.

Eet smakelijk!

 

Een ander recept met asperges is de aspergesalade. Een aspergesalade is een luxe salade die heerlijk gegeten kan worden in het zonnige voorjaar. Heerlijk buiten tijdens de lunch. Ook lekker als voorgerecht tijdens Pasen of Pinksteren.

Dit recept voor aspergesalade is voor 4 personen.

 

Ingrediënten aspergesalade

  • 750 gram asperges
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 4 sneetjes bruin brood
  • 75 gram rucula
  • 400 ml groentebouillon
  • 3 lente uitjes
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 eetlepels fijne kruiden

 

Bereiding aspergesalade

  1. Leg de sneetjes brood in een schaal of in een bord en schenk de bouillon erover uit. Laat de bouillon afgedekt een half uur intrekken.
  2. Schil de asperges en verwijder de uiteinden. Snijd dikkere asperges in de lengte doormidden en snijd deze hierna in stukjes van drie tot vier centimeter.
  3. Neem een grote pan en breng hierin water met een klein beetje zout aan de kook.
  4. Kook de asperges en stoom deze in ongeveer 1o minuten beetgaar, de exacte kooktijd van de asperges hangt met name af van de dikte van de asperges. De dunnere asperges zijn eerder gaar dan de dikkere asperges.
  5. Haal de asperges uit de pan en laat deze hierna goed afkoelen.
  6. Haal de sneetjes brood uit de bouillon en druk het vocht eruit.
  7. Snijd het brood in stukjes en doe die tesamen met de asperges in een mooie schaal.
  8. Was en halveer de cherry tomaatjes en meng deze met de gewassen en uitgelekte rucola door de salade.
  9. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  10. Meng ze met de mosterd, de olie, de azijn en de fijn gesneden kruiden tot een mooie dressing.
  11. Pel de eieren schoon en hak deze in grove stukken.
  12. Meng de zelfgemaakte dressing door de salade en laat deze ongeveer een kwartier goed intrekken
  13. Schep hierna alles goed om en bestrooi de aspergesalade met de gehakte eieren.

Eet smakelijk!


Alle rechten voorbehouden | Copyright 2013 - 2017 | Onderdeel van recepten.xyz

Volg ons op: