" />

" />Asperges koken | Aspergesoep

Asperges koken

Hoe moet je asperges koken? Asperges koken is helemaal niet zo moeilijk al willen anderen het anders doen geloven. Asperges kook je redelijk snel in heet water maar wordt bemoeilijkt door het feit dat asperges zeer delicaat zijn en bij het koken zacht worden. Doordat ze zacht worden kunnen ze redelijk snel breken.

Om dit probleem op te lossen kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale aspergepan om de asperges in te koken. In de aspergepan staan de asperges recht overeind waardoor er minder druk komt te staan op de asperge bij het koken. De asperge wordt wel zacht maar blijft door de andere asperges netjes recht staan. Een goede aspergepan is belangrijk. Een voorbeeld hiervan is de WMF aspergepan 16cm. Deze aspergepan heeft een doorsnede van 16 centimeter waardoor er een goede hoeveelheid asperges in kan.

Asperges koken begint in de winkel of supermarkt

Het koken van asperges begint eigenlijk al in de winkel of supermarkt. Je moet namelijk asperges kopen van een goede kwaliteit (klasse 1 AAA) en de asperges moet uiteraard vers zijn. Om te controleren of de asperges vers zijn kan je gebruik maken van een simpele truc. De asperges moeten namelijk een lichte glazige kleur hebben met een redelijk vochtgehalte. Je controleert dit door met je nagel tegen de aspergestengel aan te drukken. Als er een klein beetje vocht uitkomt is de asperge vers. Komt er geen vocht uit dan is de asperge zeer droog en kan je hem beter laten liggen.

losseaspergesUiteraard asperges het lekkerste zodra ze direct na het steken uit de grond worden opgegeten. Aangezien dat niet zomaar kan moeten de asperges goed beschermd worden nadat je ze in de winkel of supermarkt gekocht hebt. Haal daarom de asperges na de aankoop uit de verpakking en wikkel ze in een wat vochtige thee- of handdoek. Hierdoor bescherm je het vochtgehalte van de asperge en blijven ze langer vers. Bewaar de asperges op een licht vochtige plek voor maximaal een paar dagen zodat ze vers blijven. In de koelkast is ook mogelijk maar zeker niet langer dan twee dagen. Door de kou van de koelkast wordt het vocht uit de asperge gehaald waardoor ze sneller minder vers worden.

Zoek tevens asperges uit die een redelijk dikke vorm hebben. Dit zijn veelal de witte asperges. Het risico van het breken van de asperges wordt hierdoor fors verlaagd. Dit is vrij simpel maar zorgt er wel voor dat je asperges kan eten zoals wij ze graag op ons bord zien.

Asperges moeten goed schoongemaakt worden

Asperges komen uit de grond waardoor er een lichte aardesmaak aan zit. Om deze aardesmaak te verminderen moet je asperges daarom altijd eerst schillen. Dit kan je doen door gebruik te maken van een kleine dunschiller. Als je de asperges schilt begin dan altijd bij aspergekop en snijd in lange halen langs de aspergesteel. Hierdoor is het risico dat de kop eraf breekt het kleinst.

schillenaspergesDaarnaast zorgt het schillen van de asperge er ook voor dat de asperge minder taai is. De schil is namelijk redelijk taai en stevig. De heer schillen ben er vanaf en blijft het zachtere binnen over.

Voordat je begint te schillen moet je de asperges eerst voor ongeveer twintig minuten in koud water laten weken. Hierdoor komt de schil van de asperge wat los en komt er iets meer vocht in waardoor de smaak ook verbeterd.

Zodra je de asperges hebt geschild moet je ze even onder de kraan houden om de laatste aarderesten eraf te wassen. Daarna zijn de asperges klaar om gekookt te worden.

Asperges snel en eenvoudig koken

De makkelijkste manier om asperges te koken is door gebruik te maken van een speciale aspergepan. Dit is een langwerpige, aluminium pan waarin de asperges rechtopstaand gekookt kunnen worden. Hierdoor wordt het risico dat de asperges breken fors verminderd. Bekijk in onze aspergeshop de aspergepannen die op dit moment in de aanbieding zijn. Een goede tip hierbij is om de asperges samen te binden met een klein touwtje. Daardoor zit er weinig beweging en breken ze niet zo heel snel.

aspergepan

Zet de aspergepan op een hoog vuur en laat het water koken. Zodra het water kookt doe je de bundel met asperges in de pan en draai je het vuur naar een middel tot laag vuur. Laat dit voor ongeveer 10 minuten goed koken en draai dan het vuur uit. Zorg er voor dat het water een klein beetje kookt  maar meer ook niet. Er mogen dus niet grote luchtbellen ontstaan in het water zoals bij het koken van pasta of rijst. De asperge is delicaat en moet daardoor ook op een delicate manier behandeld worden.  Zodra de asperges gekookt zijn kan je testen of ze goed zijn door met een vorm een klein beetje in een asperge te prikken. De asperges zijn dan goed als je er net in kan prikken.

Heb je geen speciale aspergepan dan kan je ook in een grote koekenpan de asperges koken. Zorg er dan wel voor dat de pan groot genoeg is zodat je de asperge er bijna geheel in kan leggen. Is dit niet zo het geval dan kan je ervoor kiezen om de aspergekop of ongeveer een tot twee centimeter van de asperge af te snijden. De asperge kan je plat in de koekenpan leggen. Bedek deze met genoeg water zodat de asperge volledig onder water staat. Laat de pan dan op een hoog vuur voor ongeveer vijf tot tien minuten koken. Niet langer omdat de asperges plat liggen in de pan en daardoor dichter op het vuur staan dan in een aspergepan. Zodra de asperges klaar zijn kan je deze met een spatel uit de pan scheppen.

Zoals je ziet is asperges koken helemaal niet zo moeilijk. Je moet het alleen even onder de knie krijgen om ervoor te zorgen dat de asperges niet breken. Geniet ervan!


Alle rechten voorbehouden | Copyright 2013 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: